Året er 2014 og det er klart for sommerferie. Denne gangen skulle turen gå til Naxos. Bare noen dager før vi skulle sette oss på flyet dukket det opp en liten annonse i Aftenposten. «Liten vingård til salgs» Nå skulle det vise seg at det ikke akkurat var noen vingård det var snakk om, men vi ringte nummeret som var oppført i annonsen og vi fikk en beskrivelse av objektet, som hørtes veldig interessant ut. Her hjemme på berget er det jo slik at de beste objektene går fort, men vi har lært oss at det kanskje ikke alltid går like fort å selge landeiendom i Italia. Vi dro på vår ferie og bestilte en kort helgetur til Italia uken etter. Så var det denne lille eiendommen som vi skulle forelske oss i.

16. august 2014 landet vi i Roma, hentet leiebilen hos Hertz og kjørte nordover. Vi hadde fått veibeskrivelsen fra selger og det skulle ikke ta så veldig lang tid å kjøre. Vi gjorde et lite stopp i Monte Romano for en liten matbit og for å ringe at vi nå var veldig nære. Selgeren sto og ventet på oss i Blera ved restaurant La Torretta og vi kjørte rett ut til Villaen. Måtte vente litt på huseier, men da fikk vi litt ekstra tid til å se oss rundt i den lille landsbyen Civitella Cesi i nærheten. Eiendommen på 17 mål, et fint lite hus med tre soverom, stor stue, spisestue, kjøkken, to bad og uthus falt i smak. Og lysten på eiendommen ble ikke noe mindre når vi ble dratt med på landsbyfest samme kveld. Vi dro hjem igjen dagen etter med nye minner og med en tanke på at vi snart kunne bli huseiere i Italia. Huset var priset litt høyt, men selger gav oss en tilbakemelding uken etter på at eier var villig til å gå € 30 000,- ned i pris. I dag vet vi vel at vi kanskje kunne ha prutet litt til, men nå var det bare å sette i gang det nødvendige som måtte til for at huset kunne bli vårt. Og gjennom en advokat i Roma fikk vi den nødvendige hjelp som skulle til og 30. november kunne vi få en signert kontrakt på at huset var vårt.

Juleferien det året gikk til Italia og det ble raskt et besøk på IKEA så vi kunne starte med å få dette stedet slik vi ville ha det

Nyttårsaften det året ble feiret med blåskjellsuppe på ny gassovn fra IKEA 

Så fort julaften var unnagjort kunne vi sette oss på flyet nok en gang til Roma og starte med arbeidet og når vi kunne dra hjem var det meste av huset møbler, kjøkken installert, søpla satt ut og vinen fint plassert i hyllen. Dette stedet gleder vi oss til å få mange gode minner i.

Olivenhøsten 2014 fikk vi dessverre ikke med oss da alt av oliven var falt til bakken før vi fikk signert kontakten med huset, men 2015 så skulle vi, to galninger fra Norge, selv sørge for å høste årets avling. Vi tok med oss hvert vårt barn og startet med plukkingen for hånd. Det faller mye blader ned samtidig som olivenene blir dratt av greinene. Så med vår erfaring fra blåbærplukking så renset vi alle bærene våre før vi fylte sekkene som skulle leveres til mølla. Så veldig mange kilo ble det ikke, men nok til at vi fikk noen liter egenpresset fersk olivenolje med oss hjem. Det morsomste er at alle de timene vi hadde brukt til omhyggelig renset vekk alle blader før flotte oliven ble fylt i sekker var helt bortkastet. Selvfølgelig så ble slik gjort av maskiner på mølla. Alle andre kom der med sekker fylt av oliven med blader og kvister, så tok maskinen seg av å separere dette. De så nok litt rart på de nye utlendingene som trodde de visste alt om olivenplukking. 

Beskjæring av oliventrær var også en selvfølge at vi selv skulle kunne gjøre og etter en liten titt på YouTube så satt vi igang som de største eksperter.
Vi er veldig glad for at vi har en nabo som gjerne hjelper oss med dette arbeidet nå. Eksperter er vi ikke helt enda, men med ny uniform fra Felleskjøpet så er det ikke langt fra å kunne kalle seg olivenbonde.

Så har vi jo selvfølgelig noen rader med vindruer på gården. Litt usikker på type, men det skal være Merlot. Det gir oss muligheten til å lage vår egen vin og her har vi også gått igang med friskt mot. Litt Googling og YouTube så ble vi fort eksperter på å klippe vinranker. Det vil si, vi mente fort vi var eksperter, men igjen så er det godt vi har en kjær nabo som gjerne vil hjelpe litt til. Mulig vi må se litt mer på YouTube før vi får slippe til med klippesaksen igjen. Så er det også noen år til pensjonsalderen og vi kan flytte ned for godt. 

Plukke druer kan vi gjøre selv og med god hjelp fra vår kjære nabo så blir det vin av det til slutt. Nå står det 150 liter relativt god naturvin og venter på oss i ståltanker. Det var først etter tre forsøk at det ble til noe som faktisk er godt å drikke. Så sies det jo at naturvin som dette får man ikke vondt i hodet av.

Så var det dette med sommer og sol. Italia er litt varmere enn Norge på en normal sommerdag og vi fant fort ut den første sommeren at det var mer enn en dag over 30 grader. Og hva lengter man mest etter når det er godt og varmt og solen skinner fra en blå himmel? Jo vann! Det er 40 minutter å kjøre til stranden eller omtrent like langt til nærmeste Lago. Så her var det bare å skaffe seg et eget lite vannbad.
Nå skal jeg ikke si et eneste vondt ord om Bestway basseng for hagen, men akkurat pent vil jeg ikke si det er. Allikevel så gjorde det nytten de første somrene

Men sant skal sies så var planene lagt for et mer permanent basseng i hagen. Plass skulle det jo være nok av så det burde være en smal sak å få på plass.

19. januar 2015 får vi det første prisoverslaget på hva søknadsprosessen for å bygge et basseng vil koste. Men det var en lang vei derfra til første spadetak kunne settes i jorden 24. november 2016. Påsken 2017, mer enn to år etter planleggingen startet kunne vi hive oss uti 18 graders vann, det var faktisk ganske kaldt. Men så har vi ikke bare fått et basseng, men en fantastisk platting og utestue hvor vi kan tilbringe varme sommerdager og sommerkvelder.